Parmigiana – iskoristite patlidžane na najbolji mogući način

Iako sam ovaj recept namjeravala pripremiti tek iduće ljeto, u vrijeme patlidžana, prijateljica mi je rekla da ih se još uvijek može naći. Stoga sam odlučila recept što prije podijeliti s vama! Definitivno jedno od mojih dražih jela, najviše zbog sira. A kako sam još uz to i velika obožavateljica kozjeg sira, odlučila sam iskušati ovu kombinaciju. Iako postoje različiti recepti za parmigianu, a na pojedinim mjestima je dovedena do savršenstva, držimo se onog najjednostavnijeg.

U ovom receptu nema apsolutno ništa komplicirano ili neizvedivo. Jedino što će vam trebati je malo vremena. Idealno je obiteljsko jelo, a okusi još više dolaze do izražaja kada se ohladi, tako da će i dan nakon biti odličan ručak ili večera.

Kada više različitih namirnica morate soliti i slagati zajedno, uvijek malo opreznije posolite kako na kraju ne bi bilo preslano.


PARMIGIANA S ORAŠASTIM PLODOVIMA I KOZJIM SIROM

Sastojci:

2 x 400 g pelata
350 g patlidžana
300 g naribanog kozjeg sira
2 jaja
4 žlice mljevenih orašastih plodova (orasi i bademi)
3 žlice rižinog brašna
1 dcl bademovog mlijeka (ili nekog drugog po izboru)
Sol i papar
Maslinovo ulje
Parmezan (po želji)


Priprema:

Skuhajte umak od rajčica. Nemojte da vam u umaku ostane puno tekućine. Patlidžane narežite na kolutove otprilike 6, 7 mm debljine. Umutite jaja, orašaste plodove i brašno te dolijevajte mlijeko dok ne dobijete željenu gustoću smjese za pohanje. Posolite i poparite. Uvaljajte balancane (patlidžane) u smjesu i pohajte ih. Ne brinite ako vam se smjesa ne bude savršeno ‘lijepila’ za patlidžane. Zatim ih odložite na papir za pečenje i još malo posolite, pustit će vodu. Kada ovako više različitih namirnica morate soliti i slagati zajedno, uvijek malo opreznije posolite kako na kraju ne bi bilo preslano.


Vatrostalnu posudu (ja sam koristila 26 cm x 20 cm) premažite maslinovim uljem, poredajte red patlidžana, zatim umak od rajčice, kozji sir te ponovite postupak. Pri slaganju prvog reda patlidžana popunim sve rupice tako da jednu do dvije kriške narežem na manje trokutiće.

Po želji na kraju naribajte i parmezan. Stavite peći dok sir ne potamni, jedno 20-ak minuta na 200 stupnjeva. Parmigiana je idealna uz malo zelene salate.

Dobar tek!

Recept: Edita Šimić

“Bolognese” od patlidžana

Kako jesti zdravo, a ne potrošiti puno novca

Palenta na više načina by Zdravi i fit

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads